Kick-off Industridag Östergötland

Torsdagen den 16 november träffades närmare 50 inbjudna gäster på slottet i Linköping för att starta upp Industridagåret tillsammans.

Landshövding Carl Fredrik Graf inledde programmet och pratade bland annat om huvudsyftet med konceptet Industridag. För att möta utmaningar, skapa förutsättningar för ett gott företagande och en blomstrande industri behöver vi arbeta tillsammans. Det är genom samverkan med vuxna i skolan som vi ökar ungdomars kännedom om industrin.

Programmet började med en kort tillbakablick från att initiativet Industridag startades upp och fram till idag. Eventet kommer att genomföras för sjätte gången 2024 och temat är hållbarhet. Skolsamverkan är en viktig del av Industridag och vi fick bland annat höra vad framtidens medarbetare och den unga generationen tänker kring temat hållbarhet. På scen samtalade vi med Maria Nord, studie- och yrkesvägledare, från Åtvidabergs kommun som delade sina erfarenheter från tidigare Industridagar. Hon berättade att det har gett ringar på vattnet och att skolan har tagit fram en samverkansaktivitet som genomförs med företag och Teknikcollege. För Maria har Industridag gett en bild av industrin och att få uppleva industrin har varit värdefullt. I samtalen med ungdomar har hon sedan kunnat ge en rättvis bild av industrin. Studiebesök och möjlighet till nätverkande har också varit uppskattade inslag under dagen.

En annan inspirerande programpunkt var Christer Hallin från Hallins som delade med sig av tips och erfarenheter från tidigare studiebesök. Företaget har varit engagerade i Industridag under många år och har även tagit emot deltagare på studiebesök. 

Ett tips som Christer skickade med var bland annat att nyttja tiden under transport till information, ett perfekt tillfälle att presentera företaget när alla sitter samlade på bussen. Väl framme kan studiebesöket fokusera på verksamheten och prova på praktiska uppgifter. Ett annat inslag som blev mycket bra var att involvera medarbetarna inför studiebesöket. Det skapade ett härligt engagemang och stolta medarbetare som fick möjlighet att visa sitt yrke och arbetsplats.

Programmet avslutades med två företagsmöten som båda kommer att erbjuda studiebesök under huvudeventet. Hållbarhet genomsyrar tydligt de båda företagens verksamhet. Först träffade vi Kajsa och Tim Ericsson från Borghamns Stenförädling i Vadstena som berättade om företagets resa och hur man har inspirerat en hel bransch att jobba med en hållbar produktion. Ett familjedrivet företag som jobbar med ett genuint hantverk i kombination med modern teknik. I Motala finns Svensk Plaståtervinning och Mattias Philipsson berättade bland annat om invigningen av Site Zero som idag är världens största anläggning för plaståtervinning. Företaget har haft en imponerande resa fram till idag. Två imponerande östgötska bolag som deltagare ges möjlighet att träffa och uppleva under huvudeventet.

Efter en summering av eftermiddagen från Carl Fredrik Graf fanns det tid för mingel, nätverkande och tilltugg.

Kom ihåg, save-the- date den 10 oktober 2024!  Då genomförs Industridag Östergötland i Motala och det görs i samverkan med Vadstena kommun.

Vill du läsa mer?