Om Industridag

Industridag Östergötland är ett framstående samarbetsinitiativ mellan flera betydande aktörer i regionen. Dessa inkluderar Länsstyrelsen i Östergötland, ledande industri- och teknikföretag, länets kommuner, Linköpings Universitet, Region Östergötland, arbetsgivar- och fackliga organisationer, Östsvenska Handelskammaren samt Skill.

Initiativets övergripande syfte är att främja samverkan för att attrahera kommande generationer av medarbetare till regionens industri- och teknikföretag. Genom att skapa en gemensam plattform strävar Industridag Östergötland efter att möjliggöra tillväxt inom dessa branscher.

Referensgruppen, som leds av Landshövdingen, representerar en imponerande bredd av intressenter. Denna inkluderar företrädare från Länsstyrelsen, Saab, Siemens Energy, Toyota Material Handling, Scanfil, Holmen Paper, BillerudKorsnäs, Skill, IF Metall, Unionen, Teknikföretagen, Linköpings Universitet, Region Östergötland, Arbetsförmedlingen, Finspångs kommun, Linköpings kommun, Mjölby kommun, Motala kommun, Norrköpings kommun, Åtvidabergs kommun samt Curt Nicolin gymnasiet.

Det är värt att notera att den första Industridagen i Östergötland arrangerades 2015, och evenemanget har sedan dess återkommit med framgång år 2017 och 2019. Dessa årliga händelser fungerar som viktiga mötesplatser där kunskapsutbyte och nätverksbyggande främjas, och därmed stärker samarbetet mellan olika sektorer för att stödja tillväxten av industri- och teknikföretag i regionen.

Industrin har en mycket stor betydelse för Östergötland. Industrin i länet svarar för en betydligt större del av länets ekonomi än snittet för riket. Det leder i sin tur till att fler personer på arbetsmarknaden är beroende av industrin än vad som är fallet i andra delar av landet. En stor del av företagen anger att de har brist på arbetskraft. Vilket företag jag än besöker så står kompetensförsörjningen överst på agendan. Därför är det så viktigt med samverkan mellan industriföretag och skolvärlden.

Det finns en bred samverkan i länet som vi ska fortsätta utveckla. Kommuner, skolor, Länsstyrelsen, Region Östergötland, Linköpings Universitet, Arbetsförmedlingen, fackliga organisationer, arbetsgivarorganisationer och Östsvenska Handelskammaren arbetar tillsammans med industri- och teknikföretagen för att öka intresset för tekniska utbildningar och förståelsen för varandras verksamhet.

Industridag Östergötland innebär bland annat att industriföretagen öppnar upp sin verksamhet så att politiker, skoltjänstemän, rektorer, lärare och studie- och yrkesvägledare får kunskap om hur en modern industri ser ut och fungerar och framför allt får träffa medarbetare som kan berätta om sina utbildnings- och yrkesval och vad de gör på jobbet. Har vi vuxna rätt bild är det större chans att eleverna också får det.

Välkommen till Industridag Östergötland 2024!

Carl Fredrik Graf
Landshövding Östergötland