Tobias Herrwaldsson, Svetsare – JohSjö

När Tobias Herrwaldsson började jobba på JohSjö beskriver han det som rena drömmen, bokstavligen. Det var betydligare renare här än på andra företag där han hade praktiserat. Han fick jobbet en månad innan han tog studenten och har nu varit där i fem år.

Tobias Herrwaldsson är 24 år och utbildad svetsare, men han jobbar även som plåtslagare, slipare och montör. ”Jag är allt i ett på företaget och går in där det behövs hjälp. Slipjobbet får jag göra eftersom jag är ung och för att det är ett tungt arbete med maskiner. Samtidigt gillar jag att få jobba med kroppen, så det är kul.”

JohSjö Industri är specialister på rostfritt. De tar fram processtankar och tryckkärl till läkemedelsindustrin, vilket ställer höga krav på arbetet. Här går de från plana plåtar till färdiga tankar. Tack vare det, och att de är relativt få anställda på företaget, har en svetsare som Tobias större variation i jobbet än att bara svetsa.

Det finns många fler anledningar till att han älskar jobbet. Det är rent och fräscht, väldigt fritt och han har roliga och varierande arbetsuppgifter. Sedan gillar han även att det ger bra betalt. Dessutom är det kreativt. ”Det är samma sak här på JohSjö som på Curt Nicolin-gymnasiet. De säger hur det ska bli i slutänden, men det är upp till dig att göra hur du vill för att komma dit.”

Ett jobb som stöttar hans hobby

Tobias är uppvuxen i en motorfamilj där det fanns gott om rally- och raggarbilar. Därför tycker han att det är den mest självklara sak att plocka isär och sätta ihop saker igen.

”Allt man plockar ut har ju suttit där en gång. Så om man ser att något är trasigt är det bara att byta ut det.” Det är med den inställningen han sköter sitt jobb.

Han har även nytta av jobbet privat. ”Om du är praktiskt lagd och håller på i garage på fritiden får du mycket hjälp av att vara inom industrin. Här får vi exempelvis låna svetsverk och andra verktyg. Så det finns många fler fördelar med jobbet än det som händer här om dagarna.”

Moa Karlsson och Rasmus Larsson – Siemens Energy

Elin Stålnert, Flygprovingenjör – Saab

Elin Eriksson, Elmontör – Saab

Lisen Hansson, Mekanikkonstruktör – Scanfil

Sofia Dannert, Miljöingenjör – TekniskaVerken

Mathias Boman, Utvecklingsingenjör – Holmen