Steve Creutz på Scanfil om årets Industridag

I år valde vi att inte göra någon enkät till alla deltagare på Industridags-eventet utan frågar några av dem som deltog vad de tyckte om dagen i stället. Först ut är Steve Creutz från Scanfil!

Hej Steve! Alla kanske inte känner dig, vill du berätta lite om vem du är?
Jag har varit VD på Scanfil Åtvidaberg i 6,5 år av de 7 år som företaget har haft namnet Scanfil. Men jag har jobbat i huset i drygt 30 år, och de flesta av åren har Partnertech varit arbetsgivare. Jag har haft många olika roller, t.ex. sälj och marknad men jobbade från början i produktionen. Intresset för ledarskap kommer från min fotbollsbakgrund och det var det som gjorde att jag fick pröva mina vingar som ledare på företaget.

Du är ju ett levande exempel på att industrin har många möjligheter, både att få prova nya roller, gå utbildningar och göra karriär.
Ja det är viktigt att det finns möjligheter att utvecklas och förkovra sig över tid.

Scanfil har engagerat sig i Industridag Östergötland sedan starten. Varför är ni med?
Det är otroligt viktigt att promota den fina industri vi har i Östergötland. Vi har några stora företag men det är viktigt att visa att det finns lite mindre företag också. Vi finns i Åtvidaberg som är en liten kommun och vi behöver jobba för att synas och höras.

Varje gång i samband med Industridag filmar vi några nya yrkesambassadörer och i år är en av dem från Scanfil.
Ja, Lisen Hansson är mekanikkonstruktör och hade förberett sig väl. Jag tycker att filmaren var proffsig och filmen blev mycket bra, hoppas att många ser den. Tanken är att inspirera unga personer i deras val av utbildning och yrke.

I år delade ni monter med Teknikcollege i Åtvidaberg. Berätta lite om ert samarbete med skolan.
För oss är det viktigt att ha en gymnasieskola i Åtvidaberg och vi engagerar oss i flera program och även inom UF. När det gäller Teknikcollege har vi i många år haft ordföranderollen i styrgruppen och vi ville på Industridagen visa upp vårt goda samarbete. Det var också många besökare som ville prata med oss.
I måndags startade vi upp ett nytt spännande samarbete med Teknikprogrammet som är ett av de Teknikcollegecertifierade programmen. Eleverna kommer till oss och får lära sig mer om produktionsteknik, det blir som en kortare APL för dem.

Vad tyckte du om årets Industridag?
Jag tycker att Industridagen blir bättre och bättre! Minglet i år var bättre än någonsin, det var en positiv anda och folk blir mer och mer öppna för diskussioner. Det är viktigt att träffa både nya och gamla kontakter och kollegor i branschen. Agendan för dagen var också väldigt bra. Det var smart med korta pitchar inför eftermiddagens seminarier. Själv valde jag att lyssna på Framtidsfrön. Vi engagerar oss mycket i skolvärlden från högstadiet, gymnasievalet och uppåt, men funderar mycket på om vi inte skulle behöva börja synas för yngre åldrar också och vad vi i så fall ska göra. Och hur vi ska synas inte bara i Åtvidaberg utan i länet.

Vart åkte du på studiebesök?
Jag åkte till Siemens Energy. Det var ett välplanerat besök och vi var många, en busslast full. Vi delades in i två grupper och fick se 3D-printing vilket är suveränt intressant för framtiden. En av killarna som vi fick träffa hade skolat om sig från CNC till 3D-printing. Det här var intressant och väckte frågan om hur bra vi är på vuxenomskolning. Vi gick också åka upp till berget och se och höra om deras Zero Emission Hydrogen Turbine Center där de tillverkar vätgas. Senare på dagen fick vi också höra företagets VD Hans Holmström berätta om det och det knöt ihop säcken på ett mycket bra sätt för min del. Siemens Energy är ett stort fint och välskött företag och det var ett imponerande besök där de fick med både tekniken och människorna på ett bra sätt.

Nästa Industridag blir om 2 år någonstans i Östergötland. Har du några tips till projektledningen?
Jag tyckte att upplägget i år var mycket bra. För mig är det viktigt hur man förbereder sig innan och att bygga upp stämningen inför dagen. Kanske man skulle jobba lite mer med det innan, med utskick, filmer och inlägg på sociala medier?
Sedan funderar jag på om det kanske är någon ytterligare målgrupp som vi borde nå? Jag förstår att politikerna var upptagna i år när det var strax efter valet, men annars tycker jag att man skulle promota in dem mer, t.ex. de som sitter i bildningsnämnder och liknande. Kanske också få med fler kommunchefer och skolchefer.
Tack så mycket för pratstunden och för bra tips!

På bilden Steve Creutz från Scanfil tillsammans med Annika Arpfors och Carl-Johan Rydberg från Teknikföretagen. Bilden är från årets Industridag.

Scanfil
Vi är en global kontraktstillverkare, vilket innebär att vi tillverkar våra kunders produkter. I vår fabrik i Åtvidaberg tillverkar vi allt ifrån förarlösa helikoptrar till vattenrenare och avancerad medicinteknisk utrustning.

Vi är totalt ca 300 medarbetare med varierade kompetenser t ex Montörer, Truckförare och Beredare. Vi har dessutom en egen utvecklingsavdelning med ca 35 personer som hjälper våra kunder i utvecklingen av nya produkter. I den organisationen arbetar Projektledare, Elektronik-, Mekanik och Mjukvaruingenjörer.

Vi har en platt organisation som präglas av prestigelöshet där alla hjälps åt för att vi ska lyckas. Vi uppmärksammar talanger och ser mycket positivt på att våra medarbetare vill utvecklas och växa inom företaget. Hoppas att även du vill bli en del av Scanfil Åtvidaberg AB!

Vill du läsa mer?