Petronella Lövgren, Svetsare – Sulzer Pumps

Petronella Löfgren var mycket med pappa i garaget under uppväxten. Hon var omgiven av kompisar som svetsade, men vågade aldrig fråga om hon själv fick prova. Istället utbildade hon sig till turistguide bara för att inse att hon aldrig skulle vilja jobba med det. I dag är hon svetsare och gillar det.

”När jag skulle välja till gymnasiet stod jag där med ett papper i handen och var mest förvirrad. Jag skulle göra ett val kring något jag inte visste vad det var. Skolorna skickade ut broschyrer, men allt såg likadant ut. Det hade varit bra att få prova på några utbildningar innan valet.”

Petronella hittade Samhäll-Turism i Vadstena av en tillfällighet och det verkade kul att resa, så hon valde den. Hennes klass besökte flera länder för att se hur de jobbade där och för att träna på att guida runt människor. Efter tre år i gymnasiet var hon arbetslös och hade fortfarande inte en aning om vad hon skulle bli. Det enda hon visste var att hon definitivt inte skulle bli turistguide.

”Jag kom till en punkt där jag insåg att jag skulle behöva plugga vidare, men jag ville lära mig något praktiskt. Vadstena kommun där jag bodde kunde erbjuda omvårdnad eller svets. Jag var ofta med pappa i garaget och hade kompisar som svetsade. Men jag vågade aldrig fråga om jag fick testa eftersom jag var rädd för att göra bort mig.”

En veckas praktik avgjorde allt

Egentligen var Petronella för ung för att gå Vux-utbildningen till svetsare, men kommunen gav henne dispens. Om hon gillade utbildningen skulle de betala för den. Hon tog chansen och provade på yrket under en vecka. Hon kände direkt att det här var hennes grej och att hon hade talang för svets.

”Jag behärskar både MAG/MIG, TIG och MMA. Jag gillar att fälla ner svetshjälmen och köra. Då slipper jag se allt omkring och kan ha fullt fokus på vad jag gör. I början var jag rädd för att bränna mig, men vi har riktigt bra skyddskläder. Visst blir det varmt, särskilt när det är 30 grader utomhus, men det funkar.”

I sitt jobb som reparationssvetsare på Sulzer Pumps får hon in saker som ser ut att aldrig kunna fungera igen, men när de lämnar verkstaden är de som nya. Hon älskar jobbet med allt det praktiska och friheten att kunna lägga upp dagen som hon vill. Ännu mer gillar hon kollegorna.

”Jag var 20 år när jag började här. Och visst var det nervöst att kliva in på ett ställe där det mest jobbar män. Men de är verkligen jättetrevliga.”

Petronella hänger inte i något garage på fritiden.
”Nej mitt stora intresse är kläder och skor! På fritiden gillar jag att laga mat och umgås med de närmaste tjejkompisarna. Och såklart, tillbringa mycket tid med min sambo och son.”

Moa Karlsson och Rasmus Larsson – Siemens Energy

Elin Stålnert, Flygprovingenjör – Saab

Elin Eriksson, Elmontör – Saab

Lisen Hansson, Mekanikkonstruktör – Scanfil

Sofia Dannert, Miljöingenjör – TekniskaVerken

Mathias Boman, Utvecklingsingenjör – Holmen