Möt Felicia; en av paneldeltagarna den 23 sept

Två dagar kvar till sista anmälningsdag för Industridag Östergötland, nu är det hög tid att anmäla dig alltså! Den här gången låter vi er få en försmak av Felicia Lai Jakobssons historia. Felicia finns med i ett av seminarierna den 23 sept. Du kommer väl och lyssnar?


Felicia, Saab: ”Traineeprogrammet är världens möjlighet”
Felicia Lai Jakobsson har alltid varit intresserad av teknik. Mekano och lego lockade mer än vad barbiedockorna gjorde. I dag är hon 25 år och delprojektledare för teknologiöverföringen vid miljardaffären mellan Saab och Brasilien.

Många affärsrelationer avslutas när produkt och pengar har bytt ägare. För Saabs affärsområde Aeronautics, där Felicia Lai Jakobsson är industrialiseringsledare, gäller inte det. När Saab har sålt ett Gripen-flygplan börjar hennes fleråriga jobb med teknologiöverföringen.

Teknologiöverföring handlar om att utbilda kunderna i hur de ska underhålla och utveckla produkterna de har köpt. Till exempel ska Saab under hösten utbilda ingenjörer från den brasilianska flygplanstillverkaren Embraer. Det är det första steget i den kommande flygtekniköverföringen från Sverige till Brasilien.

”Mitt jobb handlar till stor del om ledarskapsfrågor”, säger hon. ”Jag jobbar bland annat med att ta reda på hur vi ska organisera oss på bästa sätt så att kunderna får ut så mycket som möjligt under de månader eller år som de är hos oss.”

Felicia Lai Jakobsson gick naturvetenskaplig linje på gymnasiet för att få en bred grund att stå på. Där kunde hon också läsa fler språk, något hon visste skulle ge henne fördelar senare i livet.

”Därefter läste jag maskinteknik på Tekniska Högskolan i Jönköping. Under ett halvår var jag utbytesstudent på Hochschule Esslingen utanför Stuttgart. Jag hade läst lite tyska i skolan, men det är mycket roligare att lära sig ett språk på plats. Det blir en helt annan sak än att sitta i skolbänken. Med språket kommer det också så mycket mer, som kultur och mat. Du lär dig hur andra människor lever.”

Det mångkulturella var en av anledningarna till att det blev Saab. Hon menar att de traineeprogram som många större företag har är världens möjlighet att lära sig nya saker och träffa människor.

”Syftet med ett traineeprogram är att vi nyanställda ska få en så omfattande överblick som möjligt av företaget. Att vi ska bygga upp ett nätverk inför att vi kommer ut i verkligheten. Varje år har Saab olika inriktningar på programmet och i år var det ledarskap.”

Samtidigt som Felicia fick nio andra nyanställda samma introduktionspaket av utbildningar, studiebesök och möten med intressanta personer. Det var en blandning av jurister, ekonomer, projektledare och ingenjörer som tillsammans under nästan fjorton månader gick Saabs traineeprogram. Hon säger att det var nyttigt att få insikter från olika synvinklar, att få besöka arbetsplatser och träffa många intressanta människor.

Felicia säger att vägen framåt aldrig kommer att vara spikrak. Det blir inte alltid som du vill, menar hon, men det blir alltid bra ändå. Det gäller bara att hitta ett annat sätt att göra saker på nästa gång. Du behöver också vara öppen för att ge och ta emot feedback. Och inte minst att se all återkoppling som en chans att utvecklas.

”Mitt bästa råd till andra är att vara sig själv och att göra sitt bästa. Det lönar sig alltid. Det går att lära sig någonting av alla du möter. Du vet aldrig var du kommer att träffa dem igen eller vem som kan hjälpa dig framöver. Ännu viktigare är det att se till att du har roligt, på riktigt. Du kan aldrig låtsas att saker är roliga. Om du är intresserad av någonting kommer det att fungera och hålla på riktigt.”

Vill du läsa mer?