Maria Eriksson, Svetsare – Väderstad

Sommarvikariat, föräldravikariat och timanställningar. Till slut tröttnade Maria Eriksson på osäkerheten som undersköterska. Hon älskade jobbet, men kunde aldrig planera långsiktigt. Då var hon 29 år. Så till slut sa hon ”dags att gå vidare” och utbildade sig till svetsare. Det är ett val hon aldrig har ångrat.

Det är fart i Maria Eriksson. Hon har skinn på näsan och verkar alltid gå rakt på sak. När hon beskriver sig själv som liten är det med ordet pojkflicka. Någon som gillade att bygga och plocka isär saker, klättra i träd och vara ute i naturen med scouterna lika mycket som hon lekte med Barbie och My little pony.

”Jag var en rörig tonåring som inte hittade min plats. Skolan gick okej, men jag visste inte vad jag ville göra. Jag antar att det är så för rätt många. Att ungdomar söker till gymnasiet bara för att de känner att de måste göra det. Sedan sitter de i skolan och kan inte ge allt eftersom de läser till någonting de egentligen inte tycker om.”

Maria beskriver sig som en social människa som har lätt att läsa av människor. Därför trivdes hon enormt med valet att jobba som undersköterska, även om hon fick uppleva många sorgliga situationer. Jobbet var fantastiskt, men det fanns ingen långsiktighet i det. Allt var tyvärr vikariat då det begav sig. Till slut tröttnade hon. Hon behövde ett jobb där hon kunde känna sig trygg och satsa.

En lyckad 180-gradersvändning

”Jag kände att det var dags för något nytt. Arbetsförmedlingen erbjöd yrkesutbildningar och tipsade om att jag borde läsa till svetsare. Visst gillar jag tekniska prylar och att arbeta med händerna. Jag har inte heller några problem med att skita ner mig. Men jag hade verkligen inte en susning om vad jag gav mig in på när jag hoppade på svetsutbildningen.”

Hon märkte snart att det här jobbet var för henne. ”Först tyckte jag att det var otäckt, varmt och tungt. Sedan insåg jag att jag faktiskt var bra på det. Det gav mig pushen jag behövde för att fortsätta framåt. Det är kul när man inser att man kan lära sig nya saker och att det går bra.”

I dag är Maria Eriksson 37 år och har jobbat som svetsare sedan 2008. Hon är anställd på Väderstad AB och jobbar på en robotavdelning. Där ser hon till att de stora svetsrobotarna sköter sitt jobb. Sedan går hon in och gör finjusteringar där det behövs. Hon svetsar även mycket manuellt.

”Jag har aldrig ångrat att jag bytte yrkesbana. Visst är det jobbigt precis när man ska våga ta det där steget. Att gå från ett yrke där man är trygg och vet vad man har, till något helt nytt. Innan jag blev svetsare hade jag aldrig varit på en industri eller ens hållit i en vinkelslip. Men allt går. Om du är riktigt intresserad är det lätt att satsa 150 procent. Dessutom gillar jag att kunna inspirera fler kvinnor till att bli svetsare, för jobbet är verkligen hur kul som helst.”

Moa Karlsson och Rasmus Larsson – Siemens Energy

Elin Stålnert, Flygprovingenjör – Saab

Elin Eriksson, Elmontör – Saab

Lisen Hansson, Mekanikkonstruktör – Scanfil

Sofia Dannert, Miljöingenjör – TekniskaVerken

Mathias Boman, Utvecklingsingenjör – Holmen