Industridag den 23 sept bara en början!

Nu är anmälan till Industridags event den 23 sept stängd, men tro inte för den skull att det kommer sluta hända saker här på hemsidan… Förutom att vi har öppnat anmälan till en rad studiebesök under hösten, och att fler studiebesök kommer, kommer vi bjuda på ännu fler spännande personporträtt. Denna gång får ni möta Sara som från praktik och sommarjobb nu är visstidsanställd på BillerudKorsnäs.


Möt Sara; en passionerad och kvalificerad processoperatör
I mångas ögon, kanske särskilt hos unga, kanhända industrijobb verkar enformiga, tunga och svettiga. Den uppfattningen berättar i alla fall Sara Heintze, 24, att många av hennes kompisar har. Själv vittnar hon om motsatsen och vill gärna slå ett slag för fler tjejer inom industrin.

Saras intresse för industrin väcktes tidigt. Hennes pappa var verktygsmakare och av honom förstod hon att det finns större variation i ett industrijobb än vad man kan tro.

Till gymnasiet valde hon en treårig verkstadsutbildning med inriktning mot metallindustri. Därefter följde olika jobb som lagerarbetare, truckförare och montör. En viss skoltrötthet fanns men rastlösheten och frustrationen över att periodvis stå utan arbete fick henne att fortsätta läsa in en yrkeshögskoleexamen som kvalificerad processoperatör. En riktig vändpunkt visade det sig.

”Lärarna i huvudämnena var duktiga och jag blev otroligt inspirerad. Matteläraren litade på mig, det gav mig en rejäl dos självförtroende och fick upp mitt intresse för matematik. Datorer har dessutom alltid varit roligt och används mycket inom modern processindustri.”

Under utbildningen praktiserade Sara i fyra månader på BillerudKorsnäs pappersbruk i Skärblacka. BillerudKorsnäs, som har kunder över hela världen, är ledande inom förnybara förpackningsmaterial. I Skärblacka utvecklar och tillverkar man flera olika slags högkvalitativa förpackningspapper, för allt från cement till kirurgiska instrument. Verksamheten är mångfacetterad och ett hundratal olika yrkesgrupper samarbetar på bruket.

Sara gjorde sin praktik på Mixeriet, där man bereder kemikalier till massakokningen. Processen är kemisk och komplicerad och många delmoment hanteras.

”I början av praktiken gick jag bredvid de två operatörer som styr utrustningen i manöverrummet. Mot slutet fick jag egna arbetsuppgifter som jag kunde göra under ordinarie operatörs överinseende. Men det var även en del jobb i fält. Det är ett glatt gäng och det kändes toppen att bli varmt bemött och tagen på allvar.”

Praktiken ledde till en visstidsanställning för Sara. Mellan praktik och anställning sommarjobbade hon på brukets utlastning som truckförare, också det ett roligt och ansvarskrävande jobb med stora tempoväxlingar.

”Det är kul att jobba här och jag uppmanar både tjejer och killar att prova. Det behövs fler tjejer i industrin, vi är efterfrågade. Arbetet är varierande och relativt välbetalt. Skiftgången har dessutom gett mig möjlighet att ta tillvara mitt stora hästintresse bättre. Mitt jobb ger mig en väldigt bra grund för fortsatt utveckling och jag kan mycket väl tänka mig ett ytterligare utbildningssteg till Automationsingenjör. Då får jag chansen att lära mig bygga ihop system och har stor nytta både av praktisk erfarenhet och mitt användarperspektiv.”

Vill du läsa mer?