Från flygplan till jordbruksmaskiner

Väderstad är ett av de företag som varit med och bidragit till Industridag Östergötland alla år från och med starten 2013.

Hej Patrik Dahl! Vi är många som känner dig som HR-chef på Saab och nu är du global HR-chef på Väderstad. Hur känns det?
– Jag hade många bra år på Saab som är ett fint och väldigt viktigt företag, inte minst i dessa tider. Försvarsfrågorna är extra viktiga nu och kommer säkert att vara i fokus under lång tid framöver. Jag ser tillbaka på alla år inom Saabkoncernen med glädje men ser framförallt framåt och är tacksam över att lite senare i yrkeslivet fått en ny chans att vara med på en väldigt spännande resa med Väderstad. Allt detta sammantaget gör att jag känner mig väldigt priviligierad.

– Väderstad verkar i en spännande bransch och att få vara med och bidra till ökad matproduktion för världens växande befolkning känns väldigt viktigt. En annan del av jobbet är betydelsen av att arbeta i ett exportindustriföretag, vilket jag gjort i ganska många år nu. Exportindustrin i Sverige spelar en avgörande roll för att finansiera vår så viktiga välfärd och jag är stolt över att få vara en liten liten del av detta, det här med industrin är väldigt djupt rotat i mig.

Vad ska du göra den närmaste tiden på Väderstad?
– Vi har precis lagt vår People Strategi för kommande året och har många intressanta saker att arbeta med. Bland annat behöver fortsätta jobba med att stärka vårt employer brand och kanske delvis mot nya grupper. Hur ser man på oss inom till exempel mjukvaruutvecklingsområdet ? Ett annat område är hur vårt kompetensbehov ser ut i framtiden. Hur tar vi reda på det och hur täpper vi till gapen för säkra framtidens affärer och behov ? Ledarskap är alltid på agendan om man jobbar inom HR-området. Här har vi gjort omfattande insatser och vi behöver nu hitta formerna för att ta detta vidare och öka utbytet mellan chefer inom koncernen och lära av varandra än mer. Vi år också mitt uppe i en globaliseringsprocess och det gäller naturligtvis även HR. Vi har verksamhet i Europa och tillverkning i både Väderstad, Canada och USA. Hur ska vi hitta bra arbetssätt som funkar över hela världen? Här spelar digitaliseringen en viktig roll och vi är i full färd med att införa ett nytt globalt HR-system och det blir både utmanande och intressant att införa ett mer digitaliserat arbetssätt i en global kontext. Vi är ca 15 personer inom HR i Sverige och ca 10 i Nordamerika som har många utmaningar och spännande uppgifter framför oss.

Årets Industridag Östergötland har temat ”Framtidens arbetsliv i industrin – så förbättrar vi världen”. Varför ska man vilja jobba på Väderstad?
Väderstad är ett familjeföretag med en mycket stark värdegrund och ett okonstlat och prestigelöst arbetsklimat. Vi är ett stort företag numer men den familjära prägeln finns fortfarande kvar. Sedan har vi ett väldigt viktigt uppdrag och syfte – att förse världens växande befolkning med mat. Vidare så finns det en stark innovationskultur i företaget. Vill man vara med och förbättra världen så finns alla möjligheter här.
Marknaden, kunden och affärerna känns väldigt nära här. Man ser behoven och användningen av produkterna väldigt tydligt.
Sedan ligger vi där vi ligger, i ett litet samhälle mitt på slätten, men man kan vända på det och se att vi har pendlingsavstånd till både små och stora städer och därmed många människor.

Tack Patrik! Vi ses i Finspång 14 oktober!

————————-
Väderstad Group är en global, familjeägd koncern som utvecklar och tillverkar innovativa lantbruksmaskiner och metoder. Vi har ett av världens viktigaste jobb, våra kunder är lantbrukare över hela världen som har det svåra uppdraget att producera mer mat på ett hållbart sätt till världens växande befolkning. Våra unika maskiner och metoder hjälper dem att göra det.

Som en av Östergötlands största arbetsgivare är vi ständigt på jakt efter nya kompetenser och talanger, det handlar om alltifrån truckförare och svetsare till ingenjörer och säljare.

Väderstad grundades 1962 och har i dag verksamhet i över 40 länder. Huvudkontoret ligger i Väderstad i Sverige och 2021 hade koncernen 1900 medarbetare och omsatte 4,2 miljarder kronor.

Vill du läsa mer?