Emma; ”Jag ville veta varför jag skulle göra saker”

Nu är det inte långt kvar innan Industridag Östergötland går av stapeln den 23 sept. Det är starten på en rad tillfällen under hösten för skola och arbetsförmedling att se industri- och teknikföretagen från insidan. Det viktigaste syftet med Industridag är att lyfta fram personliga berättelser från personer som är sysselsatta inom branschen idag. För det är inte så att det saknas förebilder inom industri- och teknikföretagen, vi behöver bara bli bättre på att lyfta fram dem. Därför kommer vi bjuda er på några porträtt som uppladdning inför den 23 september. Först ut är Emma, projektledare på Siemens i Finspång;

När hon var liten ville hon bli veterinär. I dag jobbar Emma Bergmar som projektledare för logistikutvecklingsprojekt på Siemens i Finspång. Och hon trivs väldigt bra på det företag hon inte trodde skulle vara någonting för henne.

Trots att Emma Bergmar är uppvuxen i Finspång såg hon aldrig Siemens som någonting för henne. Efter gymnasiet lämnade hon staden och följde en väns rekommendation om att läsa till civilingenjör i Linköping. ”Jag hoppade bara på utbildningen och trivdes väldigt bra”, säger hon. ”Det råkade bli helt rätt bana utan att jag hade reflekterat så mycket över det innan.”

I Linköping skaffade hon sig en kandidatexamen i maskinteknik och en masterexamen i industriell ekonomi. Det blev en ekonomiexamen eftersom hon ville se helheten, som hon beskriver det. Hon ville veta varför hon gjorde saker, inte bara titta på de tekniska detaljerna som beräkningsingenjör.

”Visst behövs den tekniska kunskapen inom industrin. Men i tekniktunga företag med komplexa produkter handlar vardagen lika mycket om att få ihop pusslet med leverantörer och material när man exporterar till hela världen.”

Hon säger det utifrån sin roll som verksamhetsutvecklare inom logistik på Siemens, där hon arbetar med den långsiktiga utvecklingen av företagets distributionskedja. För det blev Siemens – trots allt.

”Jag trodde aldrig att jag skulle komma tillbaka till Finspång. Det var inte förrän kompisarna på utbildningen började fråga ut mig om Siemens som tankarna vände. De ville veta om jag hade några kontakter på insidan efter mina tidigare sommarjobb, och hur det var att jobba där. Det var då jag insåg att företaget är en attraktiv arbetsgivare med många möjligheter.”

Emma Bergmar säger att det sällan finns en rak väg när det gäller studier och jobb. Allt handlar om tillfällen.

”Jag lever efter mottot att om det dyker upp något som verkar roligt och intressant så kör jag på det. Sedan får jag lära mig hur det funkar på vägen. Det känns som en trygghet att jag vågar prova nya saker och lära mig under tiden jag gör dem.”

När andra pratar om framtiden är det lätt att få för dig att du måste ha allt planerat och färdigt. Att du måste veta vart du ska och hur du ska ta dig dit.

”Strunta i det, våga ta steget och hoppa på någonting bara”, säger Emma. ”Sedan går det alltid att vinkla och vrida på saker så du skapar din egen väg. Om du tittar på utbudet av utbildningar och tjänster i arbetslivet så ser du inte skogen för alla träd. Det är lätt att bli förvirrad. Så våga testa och se vad som funkar för dig.”

Vill du läsa mer?