Robin Brolin, Elavdelningen Aeronautics – Saab

För några månader sedan kom Robin Brolins chef in till honom. ”Ja du, Robin. Nu har du jobb i 18 år till om du vill.” Det skulle kunna låta jobbigt, men för Robin är det rena drömmen. Hans tanke är att fortsätta bygga stridsflygplan på Saab tills han går i pension.

Robin Brolin älskar sitt arbete. Det är praktiskt och ger bra betalt. Dessutom kunde han få det utan att plugga vidare efter gymnasiet. Det var några av kraven han satte upp när han letade efter jobb.

”Jag visste redan i nian att jag ville bli elektriker, just för att det är en ganska praktiskt orienterad utbildning på tre år. Jag ville inte hålla på med teoretiska saker hela dagarna.” Sedan tillägger han att pluggandet faktiskt är det värsta han vet. Därför stod valet mellan bygg-, el- och fordonsprogrammet.

Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping har en historia som sträcker sig nästan tvåhundra år tillbaka och är en av Sveriges största gymnasieskolor. Här gick Robin ut elprogrammet 2007. Ett år då inga företag var intresserade av att anställa fler på grund av lågkonjunkturen.

Från ströjobb till drömmen

Istället blev det lite ströjobb och några längre anställningar. Sedan fick han ett samtal från Industrikompetens som berättade att Saab sökte folk.

”Kvinnan som ringde bad mig att gå in på deras webbsida och söka jobbet. Jag tänkte att jag inte skulle få jobbet, men att det var lika bra att söka det ändå.”

Och det var bra att han sökte jobbet. Under intervjun insåg Robin att han hade träffat den rekryterande chefen på Saab tidigare, en person som visste vad Robin gick för. Så han fick jobbet som kablagemontör på elavdelningen för Saabs affärsområde Aeronautics.

Robin stortrivs med jobbet. Han har flexibla arbetstider, bra kollegor och ett och samma ställe att gå till varje dag. I nästa andetag berättar han om de sju månader han var utlånad till Saab electronic defence systems i Göteborg. ”Egentligen är jag väl inte så mycket på min avdelning. Jag har mest varit utlånad till andra projekt och hjälpt dem. Så det blir aldrig tråkigt.”

”Vad det betyder att vara kablagemontör? Att jag får vara med och bygga kablage till Jas 39 Gripen. Det är enormt häftigt! När jag sedan går ut och ser ett sånt flygplan i luften så kan jag känna mig stolt över att ha hjälpt till att bygga det.”

Moa Karlsson och Rasmus Larsson – Siemens Energy

Elin Stålnert, Flygprovingenjör – Saab

Elin Eriksson, Elmontör – Saab

Lisen Hansson, Mekanikkonstruktör – Scanfil

Sofia Dannert, Miljöingenjör – TekniskaVerken

Mathias Boman, Utvecklingsingenjör – Holmen