Reijmyre Glasbruk

Företagsbesök är ett av de viktigaste inslagen på Industridag Östergötland och har så varit sedan starten 2013.

Bland företagen som vi får besöka på Industridag Östergötland den 14 oktober finns Reijmyre Glasbruk.

Hej Jessica, så kul att vi ska få besöka din arbetsplats!

Jessica Gahnström har arbetat på glasbruket i två omgångar och totalt i över 10 år. Det var storasystern som själv började jobba där som 15-åring som inspirerade till valet av arbetsplats.

– Jag hade jobbat extra på Reijmyre med lite allt möjligt i några år och en dekorslipare skulle gå i pension. När jag fick frågan om jag var intresserad tackade jag ja med en gång. Det tar tid att lära sig, minst 7-8 månader och man måste både vara noggrann och komma upp i rätt tempo, det är viktigt. Slipningen tar mellan ett par minuter upp till åtta timmar beroende på produkt.

Jag fick se Jessica slipa ett glas och det var imponerande att se henne få fram den snirkliga dekoren på fri hand!

Dekorslipning hör till efterbearbetningen och här gör man mycket annat också: värmning, sprängning, polering, gravyr … Sex personer jobbar med efterbearbetning och tar hand om det som kommer från hyttan där det jobbar tio glasblåsare och två lärlingar.

Varför är det bra att jobba här?
– Det är varierat, man gör inte samma sak hela veckan. Det är bra för den som vill arbeta praktiskt och fysiskt och det är mycket hantverk i det vi gör. Och så har vi bra arbetstider, inga kvällar eller helger!

Vilka kunskaper eller egenskaper behövs för att få jobb hos er?
– Att man visar intresse för hantverket och har vilja att lära sig, initiativförmåga och drivkraft. Det är också bra om man har lite dator-skills för ibland får vi specialbeställningar på mönster och behöver arbeta i ritprogram. Det finns få utbildningar i Sverige och de flesta lär sig yrket i lärlingsform.

Till sist, hur är arbetsmiljön och vad händer med spill och kasserat glas?
– Vi trivs men det är lite bullrigt. Kasserat glas smälts ned och vi använder en del av det själva, en del säljs vidare, t.ex. färgat glas.

————————-
Reijmyre Glasbruk har i över 200 år producerat handgjort kvalitetsglas präglat av en gedigen yrkesskicklighet och ett innovativt entreprenörskap.
Idag har bruket 25 anställda i en sammansvetsad kedja från projektledning till slutproduktion, och precis som när man tände den första ugnen 1810, tillverkar man inte bara allting i Sverige utan precis där allt började: I Rejmyre.

Vill du läsa mer?