Lars Ljungström, HSE (Health Safety and Environment) – Freudenberg home and cleaning solutions AB

I gymnasiet gick Lars Ljungström naturprogrammet. Sedan blev det miljövetarprogrammet på Linköpings universitet. När han sedan tog examen hade han en utbildning som få arbetsgivare förstod nyttan av.

Lars Ljungström säger att kurserna hade så abstrakta namn att ingen förstod vad han hade läst. ”Men det var bra för då fick jag istället prata om utbildningen och försöka övertyga arbetsgivare vad värdet med att anställa mig var.”

Utmaningen att förklara nyttan med hans jobb verkar gå som en röd tråd genom hans yrkesliv. Han beskriver det som att han på sätt och vis har ett omöjligt jobb. Exempelvis har han under de senaste tio åren bidragit till att Freudenberg i Norrköping, som gör disktrasor, har minskat sin energiförbrukning med 40 procent. Det är en enorm miljövinst. Men det är inte den biten av jobbet som är den riktigt svåra.

”Den största utmaningen handlar fortfarande om att nå fram till människor. Bara för att jag och företagsledningen tycker att miljöarbetet är viktigt, innebär det inte att de som jobbar i produktionen tycker likadant. Så mitt jobb handlar om inte bara om miljövetenskapen. Jag måste även förstå de ekonomiska fördelarna med att satsa på miljön. Sedan behöver jag kunna förklara det för andra för att få över dem på min sida.”

Han säger att det är kommunikationsbiten han har fått jobba mest med. ”I grunden är jag en introvert person, så att vara öppen och förklarande är inte det mest naturliga för mig. Men det är kul att få utmana sig själv och att växa som person på jobbet.”

Grön teknik ger säkra jobb

I dag är Lars 36 år och har hunnit bli pappa. Det gav honom ett helt annat perspektiv på framtiden. ”Visst har jag alltid förstått att det kommer att bli varmare i världen och att det innebär vissa saker. Men nu tänker jag ännu tydligare på vilken värld jag lämnar efter mig till nästa generation.”

Det han vill tipsa andra om är området grön teknik. ”Om du vill ha ett säkert jobb i framtiden, fundera på vad du kan göra i gränslandet mellan ny teknik och miljö. Solenergi och nya batterityper är bara början. Det här kommer att fortsätta växa och bli jättestort.”

Moa Karlsson och Rasmus Larsson – Siemens Energy

Elin Stålnert, Flygprovingenjör – Saab

Elin Eriksson, Elmontör – Saab

Lisen Hansson, Mekanikkonstruktör – Scanfil

Sofia Dannert, Miljöingenjör – TekniskaVerken

Mathias Boman, Utvecklingsingenjör – Holmen