Ida Weber, Industriautomatik & elmontör – JohSjö Industri

Ida Weber är hästtjejen som läste natur på gymnasiet för att bli veterinär. Det var innan hon insåg att det krävdes alldeles för höga betyg. Så istället för att läsa vidare efter gymnasiet gick hon arbetslös medan hon funderade på vad hon skulle göra.

Ida Weber säger att det är ganska lätt att få jobb inom industrin. Dessutom jobbar det många äldre där som snart kommer att gå i pension. Men det här var det ingen som berättade för henne när hon skulle söka till gymnasiet. Hon hittade inte sin plats i livet förrän hon hade tagit studenten på en utbildning som inte passade henne.

”Sedan gjorde jag ett test hos arbetsförmedlingen för att ta reda på vilka jobb som skulle passa mig. Då hamnade elektriker högt upp. Det passade mig eftersom jag hellre vill ha ett praktiskt yrke än att sitta på ett kontor. Så jag satte mig i skolbänken igen för att läsa till elektriker.”

Hon arbetade som elektriker under några år, ett jobb hon beskriver som väldigt stressigt. ”Om jag stod och bytte en central när klockan blev 16 kunde jag inte bara släppa allt och åka hem. Då skulle de inte ha någon el i huset. Därför blev det ibland lite konstiga tider. Dessutom hade jag svårt att släppa jobbet när jag väl kom hem.”

Industrierna behöver visa upp sig

Det var slumpen som avgjorde att hon lämnade det omkringresandet elektrikerjobbet. Hon hyrdes ut till IndustriAutomatik som elmontör och trivdes så bra att hon valde att byta.

En av de stora skillnaderna mot hennes tidigare jobb är att hon nu arbetar mer på detaljnivå. Dessutom är jobbet inte lika tungt. Tidigare kunde hon behöva dra en kabel genom tre rum och i trånga utrymmen för att montera ett vägguttag. Nu är allt fokuserat kring skåpet hon bygger och hon har hur mycket utrymme som helst omkring sig.

”Jag trodde att ett industrijobb innebar att jag skulle stå vid ett skitigt band och titta på saker som kommer ut på andra sidan. Sedan skulle mitt jobb vara att säga till om något såg jättefel ut.”

Under sitt år på IndustriAutomatik har hon insett att industrier kan vara den direkta motsatsen. Hon gillar hur rent och tyst det är på jobbet. Samtidigt har hon ingen tydlig bild över hur andra industrier ser ut och fungerar.

”Jag tror att industrierna behöver komma ut mer i skolorna. De borde visa och berätta hur industrin ser ut och funkar, och förklara vad man kan jobba med. Om någon hade berättat för mig vad jag vet i dag hade jag kanske inte läst natur på gymnasiet.”

Moa Karlsson och Rasmus Larsson – Siemens Energy

Elin Stålnert, Flygprovingenjör – Saab

Elin Eriksson, Elmontör – Saab

Lisen Hansson, Mekanikkonstruktör – Scanfil

Sofia Dannert, Miljöingenjör – TekniskaVerken

Mathias Boman, Utvecklingsingenjör – Holmen