Daniel Rodrigues-Garcia, Industriautomatik & elmontör – JohSjö Industri

Att jobbet som elmontör skulle vara stressande eller svårt är inget som märks på honom. Snarare får Daniel Rodrigues-Garcia det att låta väldigt enkelt. Han får en pärm med ritningar och tittar på skåpet och plåtarna som ska monteras ihop. Sedan är det bara att borra, gänga och sätta fast komponenterna.

Daniel Rodrigues-Garcia föddes på Gran Canaria och kom till Sverige som nioåring. När det var dags att välja gymnasieutbildning tyckte han det var svårt. Det kändes som om han skulle ta ett beslut för resten av livet. ”Jag hade inte så bra koll på vilka utbildningar eller jobb som fanns. Det enda jag visste var att jag ville läsa något som gjorde att jag fick jobb direkt efter skolan. Så jag valde mellan bygg- och elprogrammen. Till slut gick jag på det jag gillade mest och sökte till elprogrammet i Norrköping.”

Tanken var att han skulle bli elektriker och åka omkring på olika uppdrag i Norrköping. Sedan fick han tack vare en släkting en tvåveckorspraktik på IndustriAutomatik som förändrade hans tankar. Jobbet var mycket roligare än vad han hade trott, men det hjälpte inte. När han gick ut gymnasiet var det lågkonjunktur och det fanns inga jobb.

Istället tog han chansen att åka till Spanien för att besöka släkten och passa på att läsa mer spanska. När han återvände till Sverige hade konjunkturen vänt och han fick jobb på IndustriAutomatik.

Stora projekt med hundratals delar

Daniel säger att både han och jobbet fortsätter att utvecklas. Han får ta mer eget ansvar och arbetar på allt större projekt och med mer avancerade uppgifter. En stor anledning till att han gillar jobbet och vill stanna kvar är förtroendet som kollegorna och företaget har för honom.

”När jag började för sex år sedan fick jag mest göra småsaker, som att koppla ihop lite mindre plåtar och skåp. Nu gör jag lite av allt. Mest blir det väl styrskåp, kraftskåp och joysticks till slipmaskiner. De största projekten jag sitter med tar en månad att bygga ihop och innehåller hundratals olika delar.”

”Visst uppstår det problem ibland. Vi kanske får fel delar levererade, eller så är inte ritningen hundraprocentig, men då löser vi det. Jag har väldigt bra kollegor, så det är lätt att få svar på frågor.”

Förutom att fortsätta utvecklas finns det en sak som står högt upp på Daniels önskelista. Det är att företaget skaffar några spanska kunder. Då skulle han kunna vara den som håller kontakten med dem.

Moa Karlsson och Rasmus Larsson – Siemens Energy

Elin Stålnert, Flygprovingenjör – Saab

Elin Eriksson, Elmontör – Saab

Lisen Hansson, Mekanikkonstruktör – Scanfil

Sofia Dannert, Miljöingenjör – TekniskaVerken

Mathias Boman, Utvecklingsingenjör – Holmen